Flotte tandfarvede plastfyldninger

Har du huller, tænder der er revnede eller knækkede, er det muligt at få det ordnet hos tandlægen med en plastfyldning. Tidligere var valgmulighederne begrænsede hvad angik fyldninger i tænderne, men i dag er der langt flere valgmuligheder hvad angår materialevalg, samtidig med man oplever langt bedre resultater. De nye materialer er, gennem løbende tests, blevet udviklet med henblik på forbedring af styrke, holdbarhed og æstetik.

I gamle dage fyldte man huller i tænderne med plomber lavet af bly. Efterfølgende gik man over til sølvfyldninger (de såkaldte amalgamfyldninger), og i dag anvender man, ved huller i tænderne, primært plastfyldninger. Hvis det er muligt at lave tanden med en plastfyldning, må sølvfyldninger ikke anvendes.

Hvad er en plastfyldning?

Plast er inden for det seneste årti blevet anvendt som erstatning for de fleste sølvplomber. En plastfyldning bruges til:

  • Simple fyldninger
  • Større kosmetiske behandlinger
  • Bidfunktionsbehandling

Grundet dets farve, der minder tændernes naturlige nuancer, anvendes plast ofte af kosmetiske årsager. Plastfyldninger anvendes både i synlige og ikke-synlige områder i tandsættet. Der vil typisk anvendes plastfyldning på fortændernes udvendige flader, på kindtænderne i tyggefladerne og ved tandkødsranden på fladen ud imod kinden (tandhalsfyldninger), hvor kosmetikken er vigtig. Hvis tænderne er ødelagte af caries eller allerede har været behandlet med sølvfyldninger, vil en ny reparation med plast som regel være en god løsning, da plast ikke indeholder nogen former for gift.

Fordele ved plastfyldninger:

  • Plastfyldninger kan udformes efter funktion og tilpasses tændernes farve. Med nanoteknik er den mindre partikelstørrelse, indlagt i plastens matrix, medvirkende til at øge slidstyrken. Med plastfyldninger slides fyldningerne mere naturligt i tandsættet, og ved slidtage er det nemt at erstatte plastlaget.
  • Plastfyldninger har næsten samme farve som dine tænder. Du får derfor et mere naturligt resultat end med sølvfyldninger. Plasten fås i mange farvenuancer, hvilket sikrer, at fyldningen ikke er så synlig. Ydermere kan man let forme plasten, så den passer til dine tænder, og på denne måde føles naturlig i munden.
  • Behandlingen er billigere end behandling med kroner i tandfarvet materiale.
  • Plastfyldninger skåner miljøet, da plastmaterialet ikke indeholder kviksølv eller andre tungmetaller

Ulemper ved plastfyldninger:

  • Plast er mere modtagelig for misfarvning, især hvis man indtager meget farveholdigt mad og drikke i det daglige.
  • Hvis fyldningen i plast er for stor, kan den slides eller knække.

Hos tandlæge Torben Jørgensen har vi stor erfaring i arbejdet med plastfyldninger, der under de rette forudsætninger giver et æstetisk og holdbart resultat. På klinikken holder vi os løbende opdateret og deltager regelmæssigt i kurser, så vi altid kan tilbyde den bedste behandling til vores patienter.